Anis Neesa


tips berkunjung ke rumah orang
06 August 2011 | 4:03 PM | 0 Words
ada tetamu kat rumah korang ?
or korang yang jadi tetamu ?
kunjung- mengunjung memang best
tak kira larh sama ada masa raya or tak
tapi ada certain things kita perlu jaga bila berkunjung kat rumah orang ny

firstly, korang kena tengok dulu keadaan kesihatan korang and anak2 korang
kalau xsihat duduk jela rumah
cuba imagine, kalau korang pergi jugak
anak2 korang mesti main2 dengan anak2 tuan rumah
kang tak pasal2 berjangkit pulak penyakit anak korang 2 kat anak2 tuan rumah
takut kang ada pulak bunyi2
"ny aku tak suka orang datang bawa penyakit ny"
tuan rumah takkan cakap depan kita tapi cakap dengan orang lain

kalau nak berkunjung, korang kena maklumkan dulu kedatangan korang
telefon tuan rumah
mana larh tau kot2 balik kampung ke, keluar ke
maybe dengan memaklumkan kedatangan korang
tuan rumah boleh lebih bersedia
sediakan makanan sedap2 maybe :D

lepas 2, bawa larh buah tangan
kalau nak datang kejap je, bawak larh kuih ke buah2an ke
tapi kalau nak bermalam, bawa larh ikan or sayur ke
bolehlah tuan rumah masak
bukan untuk siapa2
untuk korang melantak jugak !
lagi pun orang2 kan selalu cakap
"TETAMU ITU REZEKI"

and lastly, jangan larh buat rumah 2 macam rumah sendiri
maybe tuan rumah ada jugak cakap
"sila larh..jgn malu2.. buat je macam rumah sendiri"
2 bukan tiket untuk korang keluarmasuk bilik dengan suka2 hati mak bapak laki tiri korang je
geledah majalah2 lepas 2 tak reti nak kemas semula
pakai tandas tak tau nak pam
kang tak pasal2 satu rumah bau petai !
errkkk =='

p/s : tadi ada 2orang perempuan entah siapa entah datang rumah anis and buat rumah macam rumah sendiri and suka2 hati je panggil panggilan "mak and ayah" kat mak ayah anis..bila masa entah jadi kakak2 anis..nak tau sebab apa diorang datang?.sebab nak jual penapis air =='

-Past- | -New-