Anis Neesa


tips : penjagaan rambut
18 August 2011 | 9:48 PM | 1 Words
hari ni anis nak berkongsi tips penjagaan rambut bagi perempuan bertudung
termasuklah diri anis sendiri :)
sebenarnya, yang tak bertudung pun boleh amalkan tips2 ni
asalkan, korang ada rambut
dan bukan yang kepalanya botak
hehe :D

same people said
"penting ke penjagaan rambut bagi perempuan bertudung?"
bagi anis,
penting sangat !
tak kira larh you tu lelaki or perempuan
rambut kan anugerah untuk kita
betul tak ?
cuba imagine kita ni botak
err =='
dijauhkan lah anis botak

orait !
jom terjah tips :)

TIPS 1
pilih syampu yang bersesuaian dengan rambut korang
kalau korang dapatkan nasihat pakar lagi better :)
if korang beli kat Guardian or Watson,
tanya lah jurujual kat situ
sambil2 tu, bolehlah korang usha :D

TIPS 2
sebelum pakai tudung,
pastikan rambut kering SEPENUHNYA
kalau tak, rambut korang akan berbau, berkelemumur
and sampai satu tahap, korang akan selalu rasa pening kepala

TIPS 3
masa korang keringkan rambut guna tuala
the best cara korang lurutkan tuala dengan softly dari atas atas sampai hujung rambut
PRINGATAN !
jangan gosok rambut secara kasar

TIPS 4
bagi kekalkan kesegaran rambut,
letakkan santan kelapa atas kepala and kalau nak lagi berkesan, balut dengan tuala
lepas tu, bilas rambut dengan air bersih and basuh rambut dengan syampu sesuai
amalan korang boleh praktikkan seminggu sekali

TIPS 5
time korang tak pakai tudung,
sikat lah rambut tu
jangan biarkan rambut tak terurus
dengan bersikat, akar rambut and kulit kepala dapat pengudaraan yang secukupnya

TIPS 6
use cold water masa cuci rambut
untuk kesegaran kulit kepala yang optimum

TIPS 7
kalau nak hilangkan kelemumur pulak,
gosok kulit kepala dengan limau purut yang dah di warm kan
lepas kelemumur da gugur,
basuh rambut and kulit kepala dengan syampu anti kelemumur
and for the better result, campur limau purut sikit

TIPS 8
elakkan penggunaan hair dryer
supaya rambut tak kusam
tapi kalau korang KENA jugak guna hair dryer
ni solution bagi korang
before buat blow :
letak foam, setting losyen or volumizer kat rambut supaya mudah dibentuk
guna pada suhu yang tinggi

TIPS 9
kalau korang nak kan rambut yang halus,
gunakan sikat yang bergerigi penuh and rapat

TIPS 10
elakkan pakai anak tudung or cekak rambut terlalu ketat
pastikan ada pengaliran udara yang masuk supaya tak terperap and berbau

ok lah !
ni larh antara tips2 nya
anis pun ada amalkan jugak sikit2
maklumlah, rambut kan aset penting :)
bagi korang yang ada masalah rambut
dengan tips2 yang anis kongsi ni
hope korang dapat selesaikan masalah rambut korang :)

SELAMAT MENCUBA ! :)


-Past- | -New-