Anis Neesa


saya perlukan emak saya
23 September 2011 | 10:44 PM | 0 Words
hari ni hari yang memenatkan
cerita nya bermula begini *ecehh

anis balik sekolah tengahari tadi
as usual, my dad ambik lepas turun bas
tengok dekat bakul motor ada lauk2 da siap masak

why ? emak tak masak ke ?

tak pernah pun sebelum ni mak tak masak kecuali kalau dia sakit tak boleh nak bangun
ok ! hati dah rasa tak sedap
tapi mulut malas nak bersuara tanya ayah
sampai je rumah

kenapa sunyi sepi je ni ?

kenapa mak tak baring dekat situ ?
*ruang tengah rumah

kenapa rumah macam bersepah je hari ni ?

ok ! masih tak bersuara lagi
juat cakap dalam hati
terus letak beg and nak mandi
jengah kejap bilik mak

mak tidur ? tak pernah2 pun tengahari tidur
penat urut orang agaknya
biarlah mak tidur

masih cakap dalam hati
still tak bercakap dengan anyone dalam rumah anis ni
lepas tu, terpandang pinggan yang berlonggok

kenapa mak tak cuci pinggan ?

 bila masuk bilik air pulak

BANYAKNYA !

thats my first reaction when i saw kain baju berlonggok2 dekat tepi mesin basuh

kenapa mak tak basuh baju jugak ? banyak ni ?

bila dah siap mandi
ayah said

pergi makan lepas tu kemas rumah, cuci pinggan, basuh kain
mak demam tu
dari tadi pagi tak bangun
baring je dekat dalam bilik

what ? mak demam ?

terus masuk bilik mak
tapi slow2 sebab mak tengah tidur
rasa dahi emak
fuyoo ! panas giler !
kesian mak  :(

and then bermulalah operasi mengemas rumah
diikuti cuci pinggan mangkuk
and seterusnya basuh baju yang banyak giler babeng
penat seyhh
hari2 mak macam ni ?
kesiannya mak
cuba korang imagine,
kita balik sekolah or balik kerja je
kita tinggal bukak tudung saji and terus tinggal makan je
pernah kita fikir macam mana mak kita susah payah buat kerja masa kita dekat sekolah or tempat kerja ?
dengan usia mak ayah kita yang makin meningkat
sedangkan kita, balik rumah, yang kita tahu semua dah siap
kenapa anis emotional sangat ni ?
HAHA, anis pun tak tahu kenapa anis emotional sangat

apa2 pun, kita perlukan mak kita badly
anis rasa, kalau takde mak kita
huru hara hidup
tu anis lahh
and as sons or daughters to our mom
we should appreciate whatever our mom done for us
whether we like it or not
because our mom know what is the best for us
and they always give the best for us  :)
love your mom !  :)

p/s : encik masham saia pun demam and masih tak baik2 lagi.. dapat m.c lagi sehari.. hope sembuh lahh yer encik masham :)


-Past- | -New-